Τι ακριβως είναι ο “φρέσκος αέρας”
Χρειαζόμαστε καθαρό αέρα για να είμαστε σε θέση να ζήσουμε υγιεινά. Χωρίς αυτό, δεν αισθανόμαστε καλά και μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουμε. Οπότε ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για εμάς. Πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν αυτόματα τον καθαρό αέρα με ειδικά και μεμονωμένα πράγματα: Το ένα αρέσει η μυρωδιά του φρέσκου χλοοτάπητα, το άλλο με φρέσκο θαλασσινό αέρα. Στην ύπαιθρο, ο καθαρός αέρας συνδέεται επίσης με φυσικές οσμές από το περιβάλλον. Ο καθένας έχει τις δικές του ιδέες για τον καθαρό αέρα. Εάν εισπνέετε βαθιά και συνειδητά, μπορείτε να δείτε τη διαφορά μεταξύ “κανονικού αέρα δωματίου” και “καθαρού αέρα”. Αλλά τι ακριβώς κάνει αυτή τη διαφορά; Είναι μόνο η μυρωδιά ή άλλα πράγματα παίζουν ρόλο; Ας ξεκινήσουμε με τη μυρωδιά του αέρα: Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν αυτόματα εάν ο αέρας μυρίζει καλό ή κακό. Αυτή η ικανότητα διάκρισης του καλού από τις κακές οσμές διευκόλυνε τους ανθρώπους να επιβιώσουν Είναι παρόμοιο με τη γεύση. Το πικρό για παρασδειγμα συνδέεται αυτόματα με τοξικά και έτσι αποτρέπει την κατανάλωση θανατηφόρων τροφίμων. Επιπλέον, μπορούμε να εκχωρήσουμε μυρωδιές. Για παράδειγμα, μπορούμε να διακρίνουμε τη μυρωδιά ενός υπογείου από αυτήν ενός γκαράζ ή εργαστηρίου.
Η υγρασία, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της όσφρησης, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Εάν η υγρασία είναι εξαιρετικά χαμηλή, οι βλεννογόνοι στη μύτη και το λαιμό μπορεί να στεγνώσουν, γεγονός που επηρεάζει την αίσθηση της όσφρησης. Εάν εκτεθείτε σε αυτόν τον ξηρό αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η βλεννογόνος μεμβράνη μπορεί επίσης να αλλάξει ελαφρώς ,καλύπτεται με ένα μικρό στρώμα βλέννας για προστασία από το στέγνωμα. Αυτή η «προστασία» της βλεννογόνου μεμβράνης είναι συγκρίσιμη με το κρύο και επίσης βλάπτει την αίσθηση της οσμής.
Ακόμη και η εξαιρετικά υψηλή υγρασία μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της μυρωδιάς. Από περίπου 65% – 70% σχετική υγρασία έχετε την αίσθηση ότι τα πάντα είναι λίγο «παλιά». Έτσι μπορούμε κυριολεκτικά να μυρίσουμε και να διαφοροποιήσουμε τον καθαρό και τον παλιό αέρα.
Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα της άνεσης. Η άνεση είναι μια αισθηση που μας λέει ότι νιώθουμε καλά. Αντιθέτως, μιλάμε για δυσφορία όταν ένας ή περισσότεροι παράγοντες δεν φαίνεται να ταιριάζουν ή απλά δεν μας αρέσουν.
Θέλουμε να αναφερθούμε σε αυτούς τους παράγοντες με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω. Όπως περιγράφεται, μπορούμε συχνά να “μυρίζουμε” πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή υγρασία άμεσα. Αλλά και άλλες αισθήσεις διαδραματίζουν επίσης ρόλο: Η υπερβολική υγρασία συνήθως μας κάνει να ιδρώνουμε εύκολα ή τα ρούχα και τα υφάσματα μας, όπως κουρτίνες, παπλώματα, κ.λπ., αισθάνονται άθλια ή υγρά. Η δυσφορία μπορεί ακόμη και να φτάσει μέχρι να στεγνώσει και να σπάσει το δέρμα ή το αίσθημα ότι δύσκολα μπορεί να αναπνεύσει. Πολύ χαμηλό επίπεδο υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα όταν το σώμα μας προσπαθεί να εξουδετερώσει την ξήρανση από το δέρμα μας. Επιπλέον, οι ιοί και τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις πιο γρήγορα σε πολύ χαμηλή υγρασία μεσω των βλεννογόνων με αποτελεσμα την προκληση ασθενειων.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας άνεσης είναι η θερμοκρασία. Εάν αυτη είναι πολύ χαμηλη, είναι πολύ κρύο για εμάς, εάν είναι πολύ υψηλη είναι πολύ ζεστη για εμάς. Το αν αντιλαμβανόμαστε τη θερμοκρασία ως πολύ ζεστή ή πολύ κρύα εξαρτάται επίσης από το φύλο και την προσωπική μας θερμοκρασία άνεσης. Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες. Οι μύες, με τη σειρά τους, δημιουργούν θερμότητα ακόμη και όταν δεν κινείστε, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο, δεν κρυώνουν τόσο γρήγορα όσο οι γυναίκες. Εάν προσθέσετε το προσωπικό συναίσθημα, μπορεί να προκύψει εντελώς διαφορετικά συναισθήματα άνεσης.
Η κίνηση του αέρα είναι ένας άλλος παράγοντας που συχνά δεν λαμβάνεται υπόψη ή δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη. Συνήθως μιλάμε για (άβολα) περιβαλλοντα. Όλοι γνωρίζουν την αίσθηση όταν κρυώνετε και έχετε την αίσθηση ότι ένα παράθυρο είναι ανοιχτό κάπου στο σπίτι. Συχνά, ωστόσο, αρκούν ακόμη και μικρές κινήσεις αέρα, π.χ. . Μπροστά από ένα κλειστό παράθυρο για να δημιουργήσει αυτό το συναίσθημα.
Με βάση αυτούς τους παράγοντες, ένα διάγραμμα άνεσης αναπτύχθηκε με διάφορα άτομα δοκιμών. Για το σκοπό αυτό, διαφορετικές θερμοκρασίες συνδυάστηκαν με διαφορετικά επίπεδα υγρασίας και διαφορετικά επίπεδα βυθίσματος. Εάν περισσότερο από το 20% όλων των συμμετεχόντων ένιωθαν άβολα, το διάγραμμα προσαρμόστηκε ανάλογα. Το 80% όλων των ερωτηθέντων ήταν της ίδιας γνώμης. Το άλλο 20% δεν το κάνει, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορούν όλοι να αισθάνονται άνετα υπό τις ίδιες συνθήκες. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι κατά μέσο όρο το 20% όλων των ανθρώπων εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα σε ένα μέρος, αν και πληρούνται τα κριτήρια άνεσης (μερικές φορές αναφέρονται ως κριτήριο άνεσης).
Το παρόν διάγραμμα πρέπει να γίνει κατανοητό με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθανόμαστε πάντα άνετα όταν υπάρχει υγρασία αέρα και μια συγκεκριμένη θερμοκρασία ακριβώς όταν το σημείο τομής των δύο τιμών βρίσκεται στο μπλε, δηλαδή στο εύρος άνεσης. Η πορτοκαλί περιοχή είναι λίγο χειρότερη και δεν συνιστάται να παραμείνετε κάτω από αυτές τις συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν η διασταύρωση είναι έξω από τις επισημασμένες περιοχές, μπορούμε σχεδόν σίγουρα να υποθέσουμε ότι δεν θα είμαστε άνετοι.
Εάν υπάρχει πρόχειρο (κόκκινη γραμμή), νιώθουμε άβολα ακόμη πιο γρήγορα. Όσο πιο κρύο είναι και όσο χαμηλότερη είναι η υγρασία, τόσο πιο γρήγορα μια μικρή κίνηση του αέρα δεν μας κάνει να νιώθουμε πλέον καλά. Η περιοχή πάνω από την κόκκινη γραμμή (συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης περιοχής άνεσης) είναι εξίσου άβολη.
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό σημείο πρέπει να ληφθεί υπόψη: Εμείς οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα συνήθειας και βρίσκουμε γρήγορα πράγματα καλά που έχουμε ήδη κάνει πολλές φορές ή που γνωρίζουμε από το παρελθόν. Έτσι είναι z. Β. Για να συνδυάσουμε τον καθαρό αέρα στο σπίτι με συγκεκριμένες γνώσεις.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καθαρός αέρας είναι δροσερός, για παράδειγμα, επειδή κυρίως δεν γνωρίζαμε συσκευές ανάκτησης θερμότητας ή προθερμασμένο αέρα ως παιδιά ή όταν μεγαλώνουμε. Αντ ‘αυτού, άνοιξε ένα παράθυρο ή μια πόρτα και ο αέρας έσπευσε στο διαμέρισμα. Τις περισσότερες φορές αυτός ο αέρας ήταν δροσερός, είτε επειδή ήταν πιο κρύος έξω από το εσωτερικό, είτε επειδή μας φάνηκε απλώς ότι ο εξωτερικός αέρας ήταν λιγότερο εμπλουτισμένος με υγρασία. Ίσως το πιο σημαντικό, ο καθαρός αέρας ρέει πάντα από την κατεύθυνση ενός παραθύρου ή μιας πόρτας. Έτσι, συνδέουμε αυτόματα τον καθαρό αέρα με ένα παράθυρο ή μια πόρτα, ή τουλάχιστον με την κατεύθυνση από την οποία έρχεται ο αέρας.
Οι συσκευές εξαερισμού μπορούν να δώσουν στον καθαρό αέρα εντελώς νέες ιδιότητες. Ο καθαρός αέρας δεν είναι πλέον απαραίτητα δροσερός, μερικές φορές ακόμη και υγραίνεται και προέρχεται από μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από ό, τι θα περίμενε το σώμα μας. Άρα μπορεί να πάρουμε καθαρό αέρα από το εξωτερικό, αλλά να μην το αντιλαμβανόμαστε ως καθαρό αέρα και έτσι δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε. Αυτό που σημαίνει ακριβώς και γιατί, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, οι σύγχρονες συσκευές εξαερισμού συχνά δεν παρέχουν το όφελος όπως υπολογίζεται στην πράξη, φαίνεται σε άλλο έγγραφο.
Ας συνοψίσουμε:
Οπότε ο καθαρός αέρας είναι κάτι που (κυρίως) συνδέουμε με κάτι θετικό. Ξεκινώντας με μια «καλή» μυρωδιά, με χαμηλή υγρασία αέρα, έως (ευχάριστη) δροσιά. Συνήθως παρατηρούμε πότε εξαντλείται ο αέρας και χρειαζόμαστε ξανά καθαρό αέρα. Πιθανές αρνητικές ιδιότητες όπως γύρη ή παρόμοια. ας το αφήσουμε. Ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός για όλους μας επειδή είναι από κοινού υπεύθυνος για την ευημερία και την υγεία μας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό για τη διατήρηση της αξίας των σπιτιών και των διαμερισμάτων μας. Θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα σε άλλο άρθρο.