Κάθε άνθρωπος παράγει υγρασία άμεσα και έμμεσα. Ιδρώνουμε, αναπνέουμε, μαγειρεύουμε, πλένουμε, ποτίζουμε τα φυτά μας και πολλά άλλα.  Όμως ο καθένας ζει πολύ  ξεχωριστά και μερικές φορές παράγει περισσότερη ή και  λιγότερη υγρασία. Μερικοί άνθρωποι έχουν κατοικίδια ζώα ή ακόμη και ενυδρεία. Μερικές φορές υπάρχει σάουνα ή ακόμη και πισίνα στο υπόγειο.Το μαγείρεμα του φαγητού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά επηρεάζουν την υγρασία στο κτίριο.

Ωστόσο, αυτό που έχουν όλα τα ατομικά πρότυπα συμπεριφοράς είναι ότι παράγουμε πολύ περισσότερη υγρασία από ό, τι νομίζουμε. Για παράδειγμα, μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων χωρίς ενυδρεία, πισίνες ή κατοικίδια ζώα και με ξεχωριστό χώρο πλυντηρίου παράγει περίπου 10 έως 15 λίτρα νερού στο σαλόνι την ημέρα.

Με ένα ενυδρείο για παράδειγμα, μπορεί γρήγορα να είναι πολλές φορές πάνω τα λίτρα αυτά. Μόνο η λειτουργία του πλυντηρίου μπορεί να σημαίνει 5 έως 8 λίτρα. Αυτή η υγρασία πρέπει να αερίζεται έξω από τα επίπεδα υγρασίας έτσι ώστε να διατηρείται σταθερή.Ειδικά σε ένα νέο κτίριο, η υγρασία του αέρα μπορεί να προέρχεται από άλλες πηγές. Αυτό μπορεί να είναι υπολειμματική υγρασία κτιρίου, για παράδειγμα. Η υπολειμματική υγρασία προκαλείται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες τσιμέντου, τσιμεντοκονίας, βαφής ή απλώς βροχής έχουν διεισδύσει στο κτίριο κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό και συμβαίνει σε κάθε (νέο) κτίριο.Σε μια μονοκατοικία, 15.000 έως 20.000 λίτρα νερού δεσμεύονται. Σε ένα μέσο επίπεδο, υπάρχουν ακόμα περίπου 10.000 έως 15.000 λίτρα. Αυτή η υγρασία διαφεύγει αργά από όλα τα δομικά στοιχεία (συνήθως διανέμεται κατά τους πρώτους 18 μήνες μετά την κατοχή ή την ολοκλήρωση) και έτσι περνά στον εσωτερικό αέρα.Εάν αυτή η υπολειμματική υγρασία του κτιρίου χτυπήσει επίσης τα άτομα του διαμερίσματος, οι τιμές αυξάνονται.Είναι λοιπόν φυσιολογικό ότι μπορεί να εμφανιστεί πολύ υψηλή υγρασία, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο ενός νέου κτηρίου. Αυτή η υψηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη μούχλας ή ζημιά στο κτίριο ή / και στην επίπλωση. Για παράδειγμα, αυτή η υγρασία μπορεί γρήγορα να συμπυκνωθεί και να καταρρεύσει τα παράθυρα ή τις πόρτες, ή τα έπιπλα μπορεί να αρχίσουν να χυτεύονται και / ή μπορεί να αρχίσει να μυρίζει “μούχλα”. Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι με τους οποίους η υγρασία μπορεί να μπει σε ένα κτίριο. Ωστόσο, αυτές είναι συνήθως ζημιές (π.χ. διαρροές ή παρόμοιες) που δεν έχουν καμία σχέση με την κανονική χρήση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεστε έναν ειδικό για να διευκρινίσετε τι ακριβώς συνέβη και τι πρέπει να κάνετε για να αποκαταστήσετε τη ζημιά.