1. Μπορείτε να απαλλαγείτε από ένα δαπανηρό σύστημα εξαερισμού ειδικά το χειμώνα, χωρίς να αερίζεται μέσω των παραθύρων
Στην περίπτωση αερισμού των χώρων διαβίωσης με τα συστήματα αερισμού με ανεμιστήρα, μέσω των αισθητήρων ο χώρος αερίζεται μόνο όσο χρειάζεται. Όταν αερίζετε ανοίγοντας τα παράθυρα, συχνά ο αερισμός γίνεται ”λάθος”. Είτε αερίζετε λίγο είτε πολύ χωρίς να υπάρχει ανταλλαγή αέρα, η θερμότητα χάνεται και τα προβλήματα υγρασίας μπορεί να εμφανιστούν εκεί που δεν υπήρχαν πριν. Ένα οικιακό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας εξάγει τον εσωτερικό αέρα, επιστρέφει καθαρό φιλτραρισμένο αέρα και διατηρεί τη θερμότητα του χώρου. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνετε ακόμα λιγότερη ενέργεια από τα συστήματα χωρίς ανάκτηση θερμότητας. Αν λοιπόν θέλετε μέγιστη άνεση και μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, ένα σύστημα με ανάκτηση θερμότητας είναι η βέλτιστη επιλογή.
2. Υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας με τα συστήματα εξαερισμού?
Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο αυτόματος έλεγχος (αισθητήρες) παράγει μόνο όσο αέρα χρειάζεται ο χώρος να αεριστεί και στην περίπτωση των μονάδων με ανάκτηση θερμότητας, ανακτάται επίσης η θερμότητα του χώρου που αποδίδεται. Η αναλογία της εξοικονομούμενης ενέργειας θέρμανσης κυριαρχεί σημαντικά σε σύγκριση με την απαιτούμενη κατανάλωση ισχύος των συσκευών και των χειριστηρίων.
Επιπλέον, CO2, χημικά, αέρια και οσμές εντοπίζονται και αφαιρούνται από την ατμόσφαιρα. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος αποβάλλει υγρασία και θερμοκρασία οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Επειδή ένα ελεγχόμενο σύστημα αερίζει μόνο όσο πραγματικά απαιτείται, η εσωτερική υγρασία δεν πέφτει άσκοπα το χειμώνα. Υπάρχουν ακόμη, τα συστήματα που επηρεάζουν σημαντικά την υγρασία στο δωμάτιο μέσω της λεγόμενης ανάκτησης υγρασίας. Αυτό επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας δωματίου χωρίς απαραίτητα οι κάτοικοι να νιώσουν τη διαφορά. Μόλις ένας βαθμός διαφορά μπορεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης κατά περίπου 5-8 %.
3. Πως ακριβώς λειτουργεί η ανάκτηση θερμότητας?
Πρόκειται για μια μάλλον πολύπλοκη, αλλά εύκολα εξηγήσιμη διαδικασία, για τον λεγόμενο εναλλάκτη θερμότητας ενός συστήματος αερισμού. Υπάρχουν διάφοροι σχεδιασμοί ωστόσο οι τυπικοί είναι διασταυρούμενης ροής ή εναλλάκτες θερμότητας εγκάρσιας αντίθετης ροής, όπου ο ”χρησιμοποιούμενος” αέρας του δωματίου μεταφέρεται έξω και ταυτόχρονα η ίδια ποσότητα αέρα διοχετεύεται πίσω στο δωμάτιο. Ο αέρας μεταφέρεται στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω του εναλλάκτη θερμότητας. Τώρα ξεκινάει το πρώτο μέρος της μεταφοράς θερμότητας όπου ο αέρας απελευθερώνει μέρος θερμικής ενέργειας (δηλαδή ενέργεια θέρμανσης που είχε προηγουμένως εισαχθεί στον εναλλάκτη θερμότητας). Ανάλογα λοιπόν η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται ή μεταβιβάζεται. Στην άλλη πλευρά του εναλλάκτη θερμότητας ρέει φρέσκος, δροσερός αέρας. Εδώ, η προηγουμένως απορροφηθείσα ενέργεια απελευθερώνεται στον ψυχρότερο αέρα. Ο αέρας θερμαίνεται από τον εναλλάκτη θερμότητας χωρίς ανάμιξη νωπού, καθαρού αέρα και αέρα εξαγωγής. Ή για να το θέσουμε πολύ απλά, η θερμαινόμενη ενέργεια αφαιρείται μέσω του αέρα εξαγωγής και μεταφέρετα στον καθαρό αέρα.
4. Ποιο είναι το ποσοστό κόστους θέρμανσης που μπορεί να εξοικονομηθεί με τον σύγχρονο οικιακό αερισμό?
Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί ακριβώς, να πούμε για παράδειγμα ”είναι δυνατή η εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%”, πρέπει να εξετάζεται η κάθε περίπτωση χωριστά. Για παράδειγμα αν κάποιος αερίζει λίγο ή σχεδόν καθόλου δεν έχει καμία εξοικονόμηση μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος οικιακού αερισμού. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι, που παρά το γεγονός ότι έχουν σύστημα αερισμού στο σπίτι εξακολουθούν να ανοίγουν το παράθυρο. Ο καθένας πρέπει να ζεί όπως ακριβώς θέλει, να ανοίγει το παράθυρο για να ακούσει τα πουλιά, τη νυχτερινή φασαρία ή απλά να ανοίγει το παράθυρο του, γι΄αυτό η κάθε περίπτωση λοιπόν διαφέρει. Ωστόσο η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σαφώς μικρότερη.
Αν κάποιος από την άλλη, αερίζει αρκετά το σπίτι, η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη. Σε σύγχρονα καλά μονωμένα κτήρια, το αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ μεγάλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο πράγμα που βοηθάει εδώ είναι ο αερισμός του σπιτιού, προκειμένου να απομακρυνθεί η υγρασία ή άλλα προβλήματα μούχλας. Όταν ένας ενεργειακός επιθεωρητής ή ο μηχανικός καθορίζει τις ακριβείς παραμέτρους ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού, τότε μπορεί να υπολογίσει με αρκετή ακρίβεια την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή μπορεί να έχει ποσοστό έως και 30% ή και παραπάνω σε άλλες περισπτώσεις του κόστους θέρμανσης. Ωστόσο, το κατά πόσον ο χρήστης θα αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό ενέργειας, είναι μια πολύ ατομική ερώτηση.
Ο οικιακός αερισμός είναι πολλά περισσότερα πράγματα από ένα απλό εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται επίσης για μόνιμα καθαρό αέρα, υγεία, άνεση και πολλά άλλα αν επιλέξετε ένα σύστημα οικιακού αερισμού. Παρέχει (με κλειστά παράθυρα) συνεχή αερισμό-εξαερισμό χωρίς να περνούν πλέον κουνούπια από τα ανοιχτά παράθυρα και με τα φίλτρα γύρης οι αλλεργικοί δεν υποφέρουν πια.
5. Τι γίνεται με την κατανάλωση ενέργειας των μονάδων εξαερισμού?
Έχει ήδη αναφερθεί εν συντομία ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός συστήματος οικιακού αερισμού είναι αρκετά χαμηλή. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. με σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές και με ένα σύστημα αερισμού τελευταίας τεχνολογίας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου 15 έως 20 W κατά μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό είναι περίπου 130 έως 175 kWh.